Du behöver blanketter för KÖRKORTSTILLSTÅND MED HÄLSODEKLARATION. Du finner dessa på https://etjanst.transportstyrelsen.se/extweb/bestallablankett. Välj det första alternativet " Ansökan om körkortstillstånd + hälso och synintyg". Efter några dagar får du hem blanketterna, det går också att ansöka online.
Du behöver också göra ett besök hos en optiker som gör synundersökning för körkort, denna blankett finns med i utskicket.
Alla blanketterna skickas sedan till Transportstyrelsen i Stockholm.
TRANSPORTSTYRELSEN handlägger ärendet (ca 3 veckor) och skickar sedan tillståndet hem till dig. I avgiften, FÖR NÄRVARANDE 1.275:-, ingår ett teoriprov, ett körprov, tillverkningen av ditt körkort samt fotografering. Du börjar med att betala tillståndet att övningsköra, därefter betalar du proven separat.
ÖVNINGSKÖR du enbart privat bör du försäkra dig om att du känner till Trafikverkets bedömningskrav för körprovet (handledarutbildningen informerar om detta). Resultaten på de privata proven är nämligen lite nedslående. I genomsnitt ligger underkännandefrekvensen på 50 – 60 %! Resultaten för de som kör upp genom KÖRKORTSBUTIKEN ligger på 90 % GODKÄNDA!
Om du växlar privat övningskörning med körlektioner på trafikskolan har du en optimal formel för ett lyckat resultat. Med privat övningskörning kan du klara dig på något av våra körkortspaket som innehåller 10, 15 eller 20 körlektioner och därmed få körkort till ett mycket bra pris. Vilket paket du ska välja beror på hur mycket du beräknar att öva hemma.
Du som inte har möjlighet att köra privat, och är nybörjare, måste räkna med en genomsnittsutbildning på ungefär 20 lektioner, vilket vi tror oss vara ensamma om att klara av i Stockholm. De flesta trafikskolorna ligger i genomsnitt på 35 körlektioner för en nybörjare, vilket naturligtvis gör körkortet onödigt dyrt. Det är alltså genomsnittsutbildningen som avgör priset på körkortet inte körlektionspriset!
Du kan välja mellan att utbilda dig under en något längre period (3-4 månader) eller att göra en intensivkurs (5,10 eller 15 dagar).
TÄNK på att fr.o.m. den 1:e januari 2006 ställs det krav på HANDLEDARUTBILDNING vid privat övningskörning! Både handledare och elev ska gå en kortare utbildning (3 timmar), t.ex. på trafikskola, innan de kan börja övningsköra.
Från den 1:e april 2009 är riskutbildningen indelad i två obligatoriska delar. Riskutbildning 2 är den traditionella halkutbildningen, medan ”RISKETTAN” är en tre timmars informationsutbildning om riskerna med att köra bil under påverkan av trötthet, alkohol och droger. Du kan naturigtvis göra utbildningen hos oss.